Behandelingen

Alopecia areata

Over de behandeling voor alopecia areata zijn de meningen verdeeld. Van geen enkele therapie is het effect volgens wetenschappelijke maatstaven afdoende bewezen. Artsen kiezen er daarom vaak voor om het natuurlijk verloop af te wachten. De aandoening gaat bij veel mensen immers vanzelf over. Bij 70 tot 80 procent van de gevallen herstelt de haargroei zich spontaan binnen enkele maanden tot een jaar. Wetenschappers zijn overigens nog steeds op zoek naar wat alopecia areata veroorzaakt.

Hoewel alopecia bij veel mensen vanzelf overgaat, kiezen dermatologen soms toch voor een behandeling. Dat hangt vooral af van de fase waarin de alopecia verkeert. Dermatologen hebben doorgaans een lijst met de in hun ogen meest effectieve behandelmethoden. Ze doorlopen deze lijst totdat ze óf een behandeling vinden die blijkt te werken óf door hun opties heen zijn.

Omdat de haargroei zich in 70 tot 80 procent van de gevallen spontaan binnen enkele maanden tot een jaar herstelt, is het bij een positief resultaat vaak niet duidelijk of dit komt door de behandeling of door een spontaan herstel.

De meest gebruikte behandelingen

Lees verder

Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappers gaan ervan uit dat alopecia areata (AA) de kop opsteekt bij de 'juiste' combinatie van enerzijds genetische aanleg en anderzijds omstandigheden die zich in iemands leven voordoen. Zij hebben vijf genen gevonden die een rol spelen bij het ontstaan van de aandoening.
Lees verder

Wetenschappelijke publicaties

Lees verder