Uiterlijk
Alopecia Vereniging
Ezelsveldlaan 67
2611 RV Delft
T: 06 - 36 48 50 17
E: info@alopecia-vereniging.nl
Volg ons op: Facebook Twitter Youtube Google+

Haarwerken

Waarom een haarwerk?Haarwerken

De meeste mensen vinden het vervelend om op te vallen en nagestaard te worden. Als je door alopecia, ongewild kaal bent geworden, dan kun je ervoor kiezen om een haarwerk te gaan dragen. Het is een manier om zo min mogelijk op te vallen. Het is goed om te beseffen dat een haarwerk een hulpmiddel is. Sommige mensen spreken zelfs van een prothese. Nu klinkt dat wellicht ietwat dramatisch, maar het geeft wel aan dat het niet de ideale oplossing is. Een haarwerk vraagt altijd je aandacht. Zit het goed, waait het niet af, kan ik ermee zwemmen etc.

Informatie en demonstratie van materialen en technieken

Het is van belang dat je een goede indruk krijgt van de verschillende materialen en technieken die voor haarwerken worden toegepast. Alleen op die manier kun je een goede keuze te maken. Naast het materiaal zijn ook foto's van modellen, verwerkingsmogelijkheden etc. van belang. Door deze voorbeelden wordt een keuze makkelijker.

Materialen

  • Europees haar
  • Aziatisch haar
  • Synthetisch haar

Foto-impressie haarwerkfabriek in Thailand (pdf)

Europees haar is ons natuurlijke haar, het is in iedere kleur verkrijgbaar. De kwaliteit kan minder zijn door de wijze waarop met het haar is omgegaan. Bijvoorbeeld door het gebruik van agressieve shampoos, chemische kleurstoffen, krulmiddelen, föhn, droogkappen, ultraviolet licht en chloorhoudend zwemwater kan het haar beschadigd zijn.

Aziatisch haar wordt meestal gebruikt voor mode-haarwerk, waar meer haar dan normaal gewenst is. Aziatisch haar is minder beschadigd dan Europees haar, maar Aziatisch haar is vrijwel altijd donker. Om lichte kleuren te krijgen moet dit haar chemisch worden behandeld. Ook de haren zelf zijn dikker van structuur.

Synthetisch haar heeft de laatste tijd een betere naam dan voorheen. Het is, mits het goed is onderhouden, niet van echt haar te onderscheiden en in het gebruik en onderhoud meestal eenvoudig. Soms voelt het wat anders aan en mist het de natuurlijke structuur van echt haar, maar ook deze verschillen ten opzichte van echt haar zijn steeds kleiner geworden.

Haarwerken hebben soms een mix van echt haar en synthetisch haar. Bijvoorbeeld echt haar bovenop en synthetisch haar aan de randen.

Soorten haarwerken

  • Confectie = machinaal vervaardigd
  • Maatconfectie = machinaal vervaardigd
  • Maatwerk = meestal handgeknoopt

Confectie haarwerk is over het algemeen veel goedkoper dan maathaarwerk. Maathaarwerk is precies op de maat van het hoofd gemaakt en meestal met de hand geknoopt. Het knopen wordt meestal in het buitenland gedaan omdat de arbeidskosten daar lager zijn. Het duurt daardoor vaak langer voor het haarwerk klaar is. Levertijden van drie maanden zijn dan geen uitzondering.

In confectiehaarwerk zijn veel modellen te koop. Het is belangrijk dat de maat goed is of dat het anders wordt vermaakt, waarbij het model wel goed moet blijven en dat het haarwerk als dat nodig is goed wordt bijgeknipt.

Laat je goed informeren voor je besluit welk haar je wilt. Wil je meer informatie? Bel ons gerust: 06 364 850 17 of lees hier verder voor meer aandachtspunten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een haarwerk.

De ondergrond

De haren worden geknoopt op een ondergrond. Dit kan b.v. monofilament (gaas) zijn. Aan de achterzijde worden haren nog wel eens op trenzen geknoopt. Dat is goedkoper, maar soms wel goed zichtbaar als het haar nat wordt. Met trenzen is het uitstaan van haren in de nekpartij wat beter te voorkomen dan met op filament geknoopte haren.
Soms worden haarwerken voorzien van een gesloten kunststof basis die zich op de hoofdhuid vast zuigt. Ook zijn er haarwerken die geheel worden geplakt. Na 4 tot 6 weken moet de leverancier het haarwerk loshalen en opnieuw plakken. Het haarwerk zit dan 'als een huis', maar jeuk en allergische reacties zijn mogelijk.

Maat en model

Een juiste en precieze maat van het haarwerk is belangrijk. De haarlijn aan de voorkant moet natuurlijk zijn en een afstaande nekpartij moet worden vermeden.
Als het haarwerk klaar is, moet het resultaat naar je zin zijn. Ben je teleurgesteld, bespreek dat dan rustig, maar wel onmiddellijk, met de leverancier.
Een haarwerk hoeft er niet uit te zien alsof je net bij de kapper vandaan komt. Een haarwerk moet er uitzien zoals je er zelf 'gemiddeld' bij zou lopen, dat valt het minste op. Maak van tevoren duidelijke schriftelijke afspraken over model, kleur, prijs en betaling. Betaal als het haarwerk klaar is. Bij een maathaarwerk is het redelijk een kleine aanbetaling te doen. Voor een confectiehaarwerk lijkt ons dat niet nodig.

Kinderen en haarwerk

Voor kinderen is er weinig confectieaanbod. Soms bieden haarwerkers aan een haarwerk voor een volwassene te vermaken tot een kinderhaarwerk. Dit raden wij sterk af. Het leidt vrijwel nooit tot een goed resultaat. Vooral voor jongens, die kort haar willen, is het moeilijk een vakman te vinden die een acceptabel haarwerk kan maken. Bij kinderen moet in het bijzonder worden gelet op de omstandigheden waaronder het haarwerk wordt gedragen: op de fiets, op school, bij sport of spel. Van het haarwerk moet het kind zelf gelukkiger worden, de ouders moeten zichzelf daarbij op de tweede plaats stellen. Een haarwerk moet daarom niet opgedrongen worden; laat het kind zelf bepalen of het wel of niet een haarwerk wil dragen.

Stichting Haarwensen biedt kinderen tot en met 18 jaar met alopecia gratis haarwerken aan. Let op, bij stichting Haarwensen is het de bedoeling dat je een verwijsbrief van een arts afgeeft, waardoor de basis vergoeding vanuit de basisverzekering van € 419,50 (2017) door hen wordt geïnd. Dit heeft invloed op het eigen risico van € 385,- (2017), indien er nog geen zorgkosten op zijn verrekend.

Ook Haardonor.nl biedt voor kinderen de mogelijkheid om tegen een zeer gereduceerd bedrag een haarwerk aan te schaffen. Zij verzamelen gedoneerd haar welke je dus niet hoeft te betalen, slechts de productiekosten worden in rekening gebracht.

Voor meer info stuur ons gerust een e-mail of bel ons: 06 364 850 17

Haarwerk bevestigen

Haarwerken zijn met behulp van diverse materialen op hun plaats te houden, zodat je je wat vrijer kunt bewegen. Je kunt een zweetband, haarband of sjaal dragen.
Je kunt het haarwerk aan de binnenkant vastzetten met dubbelzijdig plakband of pleisters (te koop in haarwerkzaken). Een paar kleine stukjes op kritieke plaatsen, zoals b.v. bij de oren moet bij een goed passend haarwerk voldoende zijn. Je kunt ook stukjes vastzetten met speciale lijm.

Het dragen

Haarwerken kunnen nogal eens plakkerig of kriebelig zijn; om dit te vermijden kun je ze voeren met een zachte absorberende stof. Als de rand irriteert kun je een strook tape plakken, b.v. sporttape of papierpleisters (Leukopor).
Er bestaan wel ondermutsjes van nylontricot, maar die voldoen meestal niet.

Hoe vind je een goede haarwerkspecialist?

Je kunt in contact komen met een haarwerkzaak via je arts, de ziektekostenverzekeraar, (mond-op-mond) reclame, het telefoonboek of de Alopecia Vereniging. De vraag is of dat dan ook een goede haarwerker is. Er is veel vakmanschap onder de haarwerkers, maar er is helaas ook kaf onder het koren. Er zijn helaas nog steeds verhalen over leveranciers die hun vak niet verstaan of misbruik maken van de emotionele nood van hun klanten door exorbitante prijzen te rekenen of de klant verplichten tot onnodige onderhoudscontracten gekoppeld aan het recht op garantie.

Bij de Alopecia Vereniging komen ervaringen binnen van mensen die zowel positieve of negatieve ervaringen hebben met haarwerkers. Advies over welke haarwerker het 'beste' is, is lastig te geven. Juist omdat een haarwerk zo persoonlijk is, kunnen de meningen erg verschillen. Waar de één heel tevreden is, kan de ander juist enorm teleurgesteld zijn.

Er zijn ook 'erkende' leveranciers. Het betreft erkenningsregelingen die door de branche zelf in het leven zijn geroepen. De erkende leverancier wordt jaarlijks getoetst, waarbij wordt beoordeeld of deze steeds voldoet aan de criteria die de regeling stelt. In de regeling staan o.a. voorwaarde m.b.t. kwaliteit, bereikbaarheid, voorraad, levertijd en klachtenprocedure. De Alopecia Vereniging is betrokken bij het opstellen van deze criteria, op deze manier worden de belangen van onze leden zo optimaal als mogelijk behartigd en beschermd.

Wij adviseren dan ook te kiezen voor een haarwerker die is aangesloten bij ANKO en/of SEMH. Er is altijd een goede en gecertificeerde haarwerker bij jou in de buurt te vinden. Laat je niet verleiden tot het bezoeken van een haarwerker ver bij jou vandaan! Lees hier verder voor nog meer tips over het kiezen van een Haarwerker.

Omdat nooit helemaal is te voorkomen dat je teleurgesteld bent over het uiteindelijke haarwerk, ook niet bij de erkende haarwerkbedrijven, is het raadzaam om altijd van tevoren na te gaan of de haarwerker bij een geschillencommissie is aangesloten. Vraag hier naar!

Garantie op haarwerk

Maak bij de aankoop van een haarwerk duidelijke afspraken over het onderhoud en de verzorging van het haarwerk en vraag of je het zelf kunt doen, of dat je regelmatig naar de haarwerkzaak terug moet en wat dan de kosten zijn.

Als er snel problemen ontstaan met het haarwerk zoals overmatige haaruitval, ernstige verkleuringen of als er meteen al mankementen zijn zoals een onjuiste pasvorm of afstaande nekharen dan is service of reparatie noodzakelijk. Bespreek vooraf of dit onder de garantie valt. Valt de reparatie niet onder de garantie, maak dan vooraf duidelijke afspraken over de kosten van de reparatie.

Er zijn leveranciers die uitgevallen haren bijknopen terwijl u er op wacht. Als de haren sneller uitvallen dan redelijk is, dan hoort dat o.i. een gratis service te zijn. Andere leveranciers doen dagen of weken over zo'n behandeling. Houd daar rekening mee. Als je geen reserve haarwerk hebt kan je er voor kiezen om in die tijd een mutsje o.i.d. te dragen of helemaal geen haarwerk te dragen.

Onderhoud

Een haarwerk met synthetisch haar is in het dagelijks gebruik makkelijk zelf te onderhouden en te verzorgen. Een haarwerk met echt haar vergt wat extra zorg, maar ook dat is goed zelf te doen. Wassen, op kleur houden en conditioneren zijn handelingen die - mits zorgvuldig en voorzichtig uitgevoerd - heel goed zelf te doen zijn. De leverancier kan een goede instructie geven en de juiste onderhoudsmiddelen verstrekken. Alleen als er problemen zijn moet het haarwerk terug naar de leverancier. Bijvoorbeeld bij haaruitval, ernstige verkleuring of beschadiging.

Wat kost een haarwerk?

Daar is moeilijk in het algemeen iets over te zeggen. Er zijn al confectie haarwerken met synthetisch haar te koop vanaf € 300,- á € 400,-. Via internet zijn nog goedkopere haarwerken te koop.

Een maathaarwerk met echt haar of gepatenteerd synthetisch haar kost al snel
€ 1250,- tot € 1500,-. Koop je een haarwerk bij een 'dure' zaak dan kan dat bedrag nog hoger zijn en kan zelfs oplopen tot wel € 4.000,-. Maar let op, de hoogte van de aanschafprijs is zeker geen garantie voor een beter (bij jou passend) haarwerk.
Soms verplicht een leverancier je tot het afsluiten van een (zinloos) onderhoudscontract. Het gebeurt ook dat een leverancier aangeeft dat het noodzakelijk is om twee haarwerken tegelijk te kopen, zodat je de één kunt dragen als de ander in onderhoud is. Of deze noodzaak er ook echt is, is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Heb je een alternatief zoals een mutsje o.i.d.? Of heb je nog een 'oud' haarwerk welke je kan gebruiken? Misschien is het ook een idee om voor nood een goedkoper (synthetisch confectie) haarwerk aan te schaffen.

Wat vergoedt de verzekering?

Je kunt een vergoeding krijgen van de zorgverzekering voor de aanschaf van een haarwerk als je alopecia hebt. Zeker als je ernstig psychisch lijdt onder een blijvende of langdurige, gehele of gedeeltelijke kaalhoofdigheid.

Het bedrag dat de verzekering vergoedt voor haarwerken is voor alle verzekeringen gelijk vanuit de basisverzekering, voor 2017 is dat bedrag € 419,50.

Heb je een aanvullende verzekering dan kun je soms een hogere vergoeding ontvangen. Dat verschilt per verzekering.

Lees hier verder voor meer uitgebreide informatie en tips over het kiezen van een zorgverzekering.

NB dit overzicht is zorgvuldig opgesteld door Independer, maar de vereniging is niet verantwoordelijk voor de juistheid van de informatie. Controleer dit eerst even bij de zorgverzekeraar zelf. - See more at: http://www.alopecia-vereniging.nl/veel_gestelde_vragen_over_haaruitval_vergoeding.php#sthash.KLVR7C8z.dpuf
NB dit overzicht is zorgvuldig opgesteld door Independer, maar de vereniging is niet verantwoordelijk voor de juistheid van de informatie. Controleer dit eerst even bij de zorgverzekeraar zelf. - See more at: http://www.alopecia-vereniging.nl/veel_gestelde_vragen_over_haaruitval_vergoeding.php#sthash.KLVR7C8z.dpuf
NB dit overzicht is zorgvuldig opgesteld door Independer, maar de vereniging is niet verantwoordelijk voor de juistheid van de informatie. Controleer dit eerst even bij de zorgverzekeraar zelf. - See more at: http://edit-content.com/src/ajax/sites.page.ajax.php?cmd=load-page&page-id=181208&revision-id=0#sthash.WeRiF8go.dpuf
NB dit overzicht is zorgvuldig opgesteld door Independer, maar de vereniging is niet verantwoordelijk voor de juistheid van de informatie. Controleer dit eerst even bij de zorgverzekeraar zelf. - See more at: http://edit-content.com/src/ajax/sites.page.ajax.php?cmd=load-page&page-id=181208&revision-id=0#sthash.WeRiF8go.dpuf
De Belastingdienst
In sommige gevallen kun je in aanmerking komen voor belastingaftrek i.v.m. ziektekosten of andere buitengewone uitgaven. Of je daarvoor in aanmerking komt is van persoonlijke omstandigheden afhankelijk.

De kosten voor een pruik/haarwerk zijn ziektekosten. Voorwaarde is dat de pruik/haarwerk nodig is i.v.m. een ziekte of aandoening. Mensen met alopecia kunnen als regel aantonen dat de uitgaven voor een pruik inderdaad ziektekosten zijn. Ziektekosten moeten altijd eerst gedeclareerd worden bij de ziektekostenverzekeraar. Als de verzekeraar niet alle kosten vergoedt, dan is het deel dat voor eigen rekening komt als buitengewone lasten op te voeren bij de aangifte inkomstenbelasting. De buitengewone uitgaven zijn alleen aftrekbaar als deze hoger zijn dan een bepaald bedrag, de drempel. De uitgaven boven de drempel mag je aftrekken. De hoogte van deze drempel hangt af van het inkomen en dat van je (eventuele) fiscale partner.

Voor vragen over belastingaftrek kan je altijd terecht bij de Belastingdienst of belastingadviseur.