Alopecia Vereniging
Ezelsveldlaan 67
2611 RV Delft
T: 06 - 36 48 50 17
E: info@alopecia-vereniging.nl
Volg ons op: Facebook Twitter Youtube Google+

Veel gestelde vragen

Haaruitval / alopeciaWelke vormen van alopecia zijn er?

Naast alopecia areata en er nog verschillende vormen van alopecia of haaruitval, zoals alopecia androgenetica, alopecia cicatricialis en alopecia traumatica.

Wat betekent 'alopecia areata'?

'Alopecia areata' betekent 'pleksgewijze kaalheid'. Het wordt ook wel afgekort tot AA.

Is alopecia areata besmettelijk?

Alopecia areata is niet besmettelijk.

Hoe verloopt alopecia areata?

Het verloop van alopecia areata is grillig en onvoorspelbaar. Alopecia areata wordt gerekend tot de auto-immuunziekten. Het afweersysteem van het lichaam valt in dat geval lichaamseigen stoffen aan alsof het lichaamsvreemde stoffen zouden zijn. Bij ongeveer 75 procent van de mensen die alopecia areata krijgen, herstelt de haargroei zich binnen een paar maanden tot hooguit een jaar. Bij de rest blijven er kale plekken of valt er steeds meer haar uit. Er is op geen enkele grond een voorspelling te doen over het verloop van de aandoening. De ervaring leert dat negatieve indicatoren voor herstel zijn: de jonge leeftijd waarop alopecia areata zich openbaart, de mate van haaruitval en de samenloop met (constitutioneel) eczeem.

Is alopecia areata erfelijk?

Hierover is niet veel bekend. Mensen met alopecia areata hebben vaker familieleden met alopecia areata dan andere mensen. Er lijkt een zekere erfelijke component aanwezig te zijn.

Wat betekent "alopecia androgenetica"?

'Alopecia androgenetica' is de naam van de haaruitval die doorgaans wordt aangeduid met 'mannelijke kaalheid'. Deze kaalheid wordt veroorzaakt door de gevoeligheid van de haarzakjes voor het (mannelijke) hormoon dihydroxy-testosteron (DHT). De term 'mannelijke kaalheid' is enigszins verwarrend, want ook vrouwen kunnen last hebben van deze vorm van kaalheid. Bij vrouwen wordt daarom gesproken van 'haarverlies volgens het vrouwelijk patroon'. Het wordt ook wel afgekort tot AGA.

Is alopecia androgenetica besmettelijk?

Alopecia androgenetica is niet besmettelijk.

Hoe verloopt alopecia androgenetica?

Bij mannen begint deze kaalheid bij de slapen en op de kruin en gaat meestal door tot er alleen een rand haar op het achterhoofd overblijft. Bij vrouwen komt alopecia androgenetica meestal tot uiting door een dunnere haarinplant, vaak dominant op de middellijn van het hoofd

Is alopecia androgenetica erfelijk?

Duidelijk is inmiddels geworden dat het overerven van de klassieke mannelijke kaalheid zowel langs de vrouwelijke als langs de mannelijke lijn loopt. Een tijd lang is zelfs gedacht dat met name de vrouwelijke lijn van belang was. Wanneer alopecia androgenetica in de familie voorkomt, is de kans dat je er ook mee te maken krijgt groter dan wanneer het niet voorkomt.