Het verhaal van Connie van der Schans

Geplaatst op 15-03-2017  -  Categorie: Persoonlijke verhalen

Leven met alopecia areata
Connie Bouter - 55 jaar

Connie heeft 28 jaar alopecia areata. In 2011 leert Connie via Relatieplanet haar man Cees kennen. Het was liefde op het eerste gezicht. Bij de tweede afspraak heeft zij verteld over haar alopecia. “Hij moest huilen omdat hij het zo erg voor mij vond. Zelf dacht ik dat ik hem zou afschrikken, maar het tegendeel was waar. Vorig jaar zijn we getrouwd en Cees stimuleert mij om lekker blootshoofds te lopen en daar geef ik vooral in de zomer graag gehoor aan”.

Connie en cees 300x425

Een paar jaar geleden vond Connie het tijd om na 22 jaar haar collega’s te vertellen over haar alopecia. Haar verhaal verscheen in het blad bedrijfsblad Lylander. Connie: “ik heb daar hele mooie en zeer lieve reacties op gehad”. Misschien heb je zelf ook alopecia en wil je het vertellen, maar weet je niet hoe. De brief van Connie kan dan wellicht als voorbeeld dienen.

Alopecia areata, oftewel pleksgewijze kaalheid – Twee op de honderd mensen hebben het

Ik ben Connie en ik wil jullie hierbij mijn verhaal vertellen over het leven met alopecia areata.

Alopecia areata of pleksgewijs kaalheid is niet zeldzaam. Onderzoek toont dat aan. Eén tot twee op de honderd mensen heeft het, of heeft het ooit gehad. Meestal blijft het niet bij een paar kale plekken die na enige tijd weer dichtgroeien. In sommige gevallen kan het leiden tot tijdelijke of blijvende kaalheid.

Sommige van jullie weten dat ik deze aandoening heb. Anderen vermoeden het maar durfden het nooit echt te vragen. Vele van jullie weten het niet en zullen zeggen: Connie?! Nee joh, dat zie je helemaal niet.

Ik heb deze aandoening al ruim 22 jaar en hiermee kan ik meteen de vraag beantwoorden hoe het komt dat mijn haar altijd zo netjes zit. Ik draag een haarwerk. Het voordeel voor mij is dat mijn haar inderdaad altijd goed zit. Het nadeel is dat ik mezelf soms veel belemmeringen opleg en de reden waarom ik dit nu vertel in de Lylander is dat ik er eigenlijk klaar mee ben en het gewoon wil vertellen.

Ik ben pas terug van twee heerlijke weken vakantie en heb daar voor het eerst in 22 jaar ervaren hoe het is om te zwemmen zonder mijn haarwerk en hoe heerlijk het is om de zon op mijn hoofd te voelen. Het is de reden waarom ik nu makkelijker in de sauna of buiten in de zon wil liggen. Ik wil niet langer bang zijn dat ik een collega tegenkom en dat daarmee het verhaal de ronde doet dat men mij  gezien heeft.

Normaal kan ik drie keer per jaar een ander haarwerk kopen. Het roept echter vragen op wanneer je steeds met een andere coupe of kleur verschijnt. Daarom is het tijd om dit eens te vertellen! Alopecia areata is iets wat je overkomt. Men is er nog steeds niet achter waar het door ontstaat of hoe het verholpen kan worden.

De alopecia maakt mij niet opeens een ander mens. Ik blijf nog steeds Connie die bijna altijd lachend achter de receptie zit of lachend aan de telefoon te horen is. Ik ben dus niet zielig en vraag zeker niet om medelijden van jullie. Maar ik vraag wel of jullie op dezelfde normale manier met me om willen gaan zoals altijd gedaan wordt. En heb je vragen? dan kun je me hierover uiteraard altijd aanspreken.

Vraag me NIET of ik mezelf ‘bloot’ wil geven, want dat doe ik uiteraard niet. Tenslotte vraag je ook niet aan iemand die een kunstgebit heeft of hij/zij eens wilt laten zien hoe het eruit ziet zonder tanden. Toch?

Willen jullie zelf eens meer lezen over dit onderwerp dan kan je dat doen op: www.alopecia-vereniging.nl. Vragen kunnen per mail worden gesteld: ofni.[antispam].@alopecia-vereniging.nl

Connie
Telefoniste – receptioniste sinds 1978

Meer persoonlijke verhalen

Wilt u ook uw eigen verhaal hier publiceren?

Vertel ons uw verhaal!

Meer informatie over 'Hoe om te gaan met alopecia?'