zorgverzekering 2019

Tips en overzicht zorgverzekering 2019 - m.b.t. alopecia


De Alopecia Vereniging bewaakt als vanouds een gunstige dekking ten aanzien van de aanschaf van een pruik, haarwerk of andere alternatieve haaroplossing. Er zijn ten opzichte van vorig jaar relatief weinig veranderingen in de vergoedingen voor haarwerken. Om niet voor verrassingen te komen staan zal een ieder toch zijn of haar polis dienen te bestuderen.

We hebben een aantal zaken op een rij gezet en geven een aantal tips om de weg te vinden binnen de zorgverzekering.

Eigen risico 2019
Voor de basisverzekering blijft het wettelijk verplicht eigen risico gelijk op € 385,- per jaar. Dit bedrag kan de verzekerde verhogen met een vrijwillig eigen risico. De vergoeding uit de aanvullende verzekering valt niet onder het eigen risico.

Collectiviteitskorting
Delta Lloyd is overgegaan in Nationale Nederlanden en biedt de leden van de Alopecia Vereniging als enige een collectiviteitskorting. De collectiviteitskorting van Nationale Nederlanden is voor onze leden op de basispremie 7% en voor de aanvullende verzekeringen 9%. Leden en ook familieleden die gebruik willen maken van deze aanbieding kunnen via de Link van Nationale Nederlanden  inloggen met de collectiviteit inlogcode: 33380. Klik hier voor een premieoverzicht in PDF (incl. de korting) van Nationale Nederlanden.

Wellicht kan via je werkgever of andere collectiviteit (zoek online op collectiviteitskorting) ook gebruik worden gemaakt van een gekort tarief bij Delta Lloyd of één van de andere zorgverzekeraars.

Vergoeding basisverzekering en eigen bijdrage (niet te verwarren met het eigen risico)
De basisverzekering vergoedt in 2019 een bedrag van maximaal € 436,-voor haarwerken en haarstukken. Als de grens van het eigen risico nog niet is bereikt, moet je dat eerst opgebruiken alvorens je de vergoeding vanuit de basisverzekering voor een haarwerk krijgt. Voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht. Je kunt hiervoor dus niet geweigerd worden.

Vergoeding aanvullende verzekering Haarwerken/ pruiken
Is het haarwerk duurder dan € 436,-dan betaalt verzekerde de rest zelf; dit is de eigen bijdrage. Je kan je voor deze kosten bijverzekeren. Dat is de aanvullende verzekering. De aanvullende verzekering vergoedt de kosten boven de basisvergoeding geheel of (meestal) ten dele. Dit verschilt per verzekering. Overzicht vergoeding haarwerken.*

Voor de aanvullende verzekering kan je, in tegenstelling tot de basisverzekering, wel geweigerd worden.

Vergoeding lidmaatschap Alopecia (patiënten) Vereniging
Diverse zorgverzekeraars vergoeden deze kosten. Dit verschilt per zorgverzekeraar.
Overzicht vergoeding lidmaatschap*

Vergoeding Camouflage therapie en/of Permanente make up.
Dit verschilt per verzekering. Kijk hier voor een overzicht*

*Al deze overzichten zijn zorgvuldig opgesteld door Independer, maar de Alopecia Vereniging is niet verantwoordelijk voor de juistheid van de informatie. Controleer dit eerst even bij de zorgverzekeraar zelf.


Aan het einde van deze pagina vind je een top 6 van de zorgverzekeringen met de hoogste vergoedingen voor haarwerken, permanente make-up (camouflagetherapie), e.d

Aanvullende verzekering: nuttig of niet?
Een aanvullende zorgverzekering sluit je af als je zorg vergoed wilt krijgen die niet (of niet voldoende) in de basisverzekering valt. Denk daarbij aan kosten voor de tandarts of fysiotherapeut. De basisverzekering vergoedt deze kosten vaak niet of niet volledig. Als je kosten verwacht die buiten de basisverzekering vallen, is het slim om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Bij een aanvullende verzekering kan de maximale vergoeding van een pruik/ haarwerk veel ruimer zijn (zie pagina 4). Je betaalt dan wel extra premie. Check van tevoren of de vergoedingen opwegen tegen de extra premie die je betaalt voor een aanvullende verzekering. Soms is het verstandiger om alleen een basisverzekering te nemen en met de premie die u bespaart de kosten zelf te betalen.

Het is mogelijk om een aanvullende zorgverzekering apart af te sluiten van je basisverzekering. Je zou dan een basisverzekering bij verzekeraar A kunnen hebben en de aanvullende zorgverzekering bij verzekeraar B. Zorgverzekeraars moedigen dit niet aan en rekenen daarom vaak een extra toeslag op de losse verzekering. Hierdoor valt het voordeel soms weer weg. Bovendien is een losse verzekering vaak lastig doordat sommige kosten uit de basisverzekering worden vergoed en sommige uit de aanvullende verzekering.

Goed om te weten

 • Uitsluiting van mannen met alopecia androgenetica. Voor alopecia areata geldt deze uitsluiting niet. Laat de arts op de volmacht de oorzaak van haarverlies vermelden!
 • Als je hoofdverzekeringsnemer bent kan je 1 x per jaar overstappen. Ben je dit NIET en dus meeverzekerd, dan kan je WEL op ieder moment een eigen zorgverzekering afsluiten.
 • Bestel je het haarwerk bij een leverancier waarmee Nationale Nederlanden of ORHA een contract heeft? Dan heb je vooraf geen toestemming nodig. De leverancier is het bedrijf dat het haarwerk levert. Ga je naar een leverancier waarmee Nationale Nederlanden of OHRA geen contract heeft? Dan moet je wel eerst toestemming vragen. Gecontracteerde partijen zijn haarwerkers die het ANKO of SEMH keurmerk bezitten.
 • De meeste zorgverzekeraars hanteren geen medische selectie voor een aanvullende verzekering. Dit betekent dat je met een ziekte achtergrond toch geaccepteerd wordt door zorgverzekeraars voor een aanvullende verzekering. ONVZ, De Amersfoorste, Kettlitz Wulfse, Nedasco, VvAA, Avéro Achmea en PNOzorg hanteren nog wel een medische selectie. Let daarom op bij deze zorgverzekeraars als je wilt overstappen. Je loopt dan het risico niet te worden geaccepteerd en zelfs niet terug te kunnen naar je oude zorgverzekeraar.
 • Je kan t/m 31 januari 2019 overstappen, mits je zelf jouw zorgverzekering hebt opgezegd voor 31 december 2018
 • Vergoedingen voor haarwerk kan je in de verzekeringsvoorwaarden terugvinden onder de kop aanvullingen/hulpmiddelen. In het Reglement van de zorgverzekeraar staan alle hulpmiddelen vermeld, hierin wordt ook vermeld aan welke voorwaarden moet worden voldaan om een vergoeding te ontvangen.
 • Verschil tussen een Natura of Budget Polis en een Restitutie Polis. Bij een Natura of Budget Polis bestaat de eis dat een haarwerk wordt aanschaft bij een door de zorgverzekeraar gecontracteerd haarwerkbedrijf. Bij een Restitutie Polis kan ook bij niet gecontracteerde haarwerkbedrijven een pruik of haarstuk worden aangeschaft. Het is tevens mogelijk in Duitsland of België een aankoop te doen. Nationale Nederlanden n OHRA bieden enkel restitutiepolissen aan.
 • Een aantal zorgverzekeraars bieden een Combinatie Polis aan. Deze vergoedt sommige zorg in natura en andere zorg op basis van restitutie.
 • De zorgverzekeraars hanteren een levensduur van 364 dagen voor 1 haarwerk. Dit houdt in dat je in principe maar 1 haarwerk per jaar krijgt vergoed.
 • De verschillen tussen de premies van de aanvullende verzekeringen zijn groot. Maak altijd van te voren een rekensom om te bepalen of het voor jou aantrekkelijk is een aanvullende verzekering af te sluiten. Neem ook overige (dus buiten haarwerken) vergoedingen die je misschien nodig hebt hierin mee.
 • De moeite waard om online te bezoeken:
  De Patiëntenfederatie
  Huidpatiënten Nederland
  Zorgverzekering Informatie Centrum

 

Overzicht top 6 zorgverzekeringen met de meeste vergoeding

De vergoeding in 2019 vanuit de basisverzekering is € 436,-

Top 6 zorgverzekeraars alopecia

Zorgverzekeraar

Pakket

Haarwerken (1)

Mutsjes

Camouflage  (2)

Lidmaatschap Patiënten-vereniging

01 – Delta Lloyd

Top

€ 1.919,50

€ 75,-

100%

100%

02 – Delta Lloyd

Comfort

€ 1.669,50

€ 75,-

€ 400,-

100%

03 – Delta Lloyd

Compleet

€ 1.419,50

€ 75,-

€ 150,-

geen

04 – OHRA

Uitgebreid*

€ 1.419,50

€ 75,-

€ 150,-

geen

05 – ONVZ (3)

Vrije keuze Superfit

100%

Geen

100%

100%

06 – VvAA (3)

Excellent

100%

Geen

100%

100%

Toelichting cijfers tussen haakjes:
(1): Totaal bedrag is de vergoeding inclusief de vergoeding vanuit de basisverzekering. Af te nemen bij gecontracteerde leveranciers aangesloten bij ANKO of SEMH.

(2): Vergoeding alleen bij ANBOS gecertificeerde therapeuten en het is raadzaam altijd eerst contact op te nemen bij je zorgverzekeraar. Zorg in ieder geval voor een verwijsbrief en laat de arts daarin vermelden dat het medische pigmentatie/ camouflage betreft. VGZ geeft in het pakket Aanvullend Best een vergoeding van € 700,-.

(3): Let op! Voor deze aanvullende zorgverzekering geldt een acceptatieprocedure om te bepalen of je in aanmerking komt. Je kan dus worden geweigerd.

*: NB Geldt ook voor aantal bestaande en niet meer nieuw af te sluiten pakketten.

Alle genoemde bedragen gelden per (kalender) jaar.

Extra! Vergoedingen haarwerken tot 18 jaar:

Zorgverzekeraar

Pakket

Vergoeding

De Amersfoortse

Optimaal

100%

De Amersfoortse

Uitgebreid

100%

Bovenstaande overzicht zijn met de grootste zorgvuldigheid opgesteld. Echter is de Alopecia Vereniging niet verantwoordelijk voor de juistheid van de informatie. Controleer dit VOORAF bij de zorgverzekeraar zelf.


Heb je vragen? Bel dan gerust: 06 364 85 017. Mailen kan natuurlijk ook.


Wil je meer tips over het kiezen van een haarwerk of meer weten over soorten haarwerken? Klik dan op de betreffende link.

Uiterlijk

Nieuwsbrief aanmelden


 

Alopecia Vereniging

Postadres:
Alopecia Vereniging
Titaanwit 41
2718 AV Zoetermeer

Voor direct lotgenootcontact:
Bel: 06 364 85 017
of stuur je vraag via whatsapp
(je krijgt binnen binnen 48 uur antwoord).

Overige vragen:
06 111 76 799
E      ofni.[antispam].@alopecia-vereniging.nl
W    www.alopecia-vereniging.nl

 
Footer voor mensen met haarverlies
 

Social media

Je kunt ons ook vinden via onze social media kanalen.

Heb je nog vragen?

Volg ons op Instagram

instagram-small-64x64