Frontale fibroserende alopecia

Ledenbijeenkomst frontale fibroserende alopecia – 29 september 2019

Op zondag 29 september 2019 organiseert de Alopecia Vereniging  van 13.00 - 17.00 uur een ledenbijeenkomst voor vrouwen met frontale fibroserende alopecia (FFA). Deze bijeenkomst wordt gehouden bij De Landgoederij in Bunnik.
Doel is om in een ontspannen sfeer en onder het genot van een hapje/drankje elkaar te ontmoeten en ervaringen te delen. 
Dermatoloog drs Patrick M. Kemperman, verbonden aan het AMC in Amsterdam, zal deze middag spreken over frontale fibroserende alopecia. Er is ruim gelegenheid om hem vragen te stellen. 
Ook zal Ineke Bourguignon-Slis deze middag een en ander vertellen over haarstukjes, haarwerken, het knopen van haar etc.  
De middag is gratis voor leden; niet-leden met FFA betalen een bijdrage van € 15,00. Omdat we een veilige en besloten omgeving willen bieden aan alle deelnemers is het niet mogelijk een introducé mee te nemen.

Inschrijven bijeenkomst FFA

Heb je vragen over FFA? Stel ze dan gerust via AFF.[antispam].@alopecia-vereniging.nl.


Frontale fibroserende alopecia is een cicatriciële (litteken) alopecia, die in 1994 voor het eerst door dr. Kossard beschreven is. Bij frontale fibroserende alopecia (FFA) is er sprake van plaatselijke haaruitval in de voorste haarlijn van het behaarde hoofd. De aandoening komt vrijwel alleen voor bij postmenopauzale vrouwen van ± 50 jaar en ouder en is niet zeldzaam. De laatste jaren wordt deze vorm steeds vaker door dermatologen gezien.

Hoe ziet frontale fibroserende alopecia eruit?

Het wordt gekenmerkt door een symmetrische band van haarverlies aan de voorste haarlijn en aan de zijkanten van de hoofdhuid, maar kan ook achter de oren en in de nek beginnen. Enkele haren kunnen blijven bestaan in de kale plekken. Klassiek voor FFA is het geheel of gedeeltelijk uitvallen van wenkbrauwhaartjes, soms is dit zelfs het eerste symptoom. Heel vaak zijn er rond de basis van de aangetaste haren kleine rode ontstekingshaardje en hyperkeratose te zien. Het haarverlies is permanent, ook na het tot rust komen van de ontsteking zullen de haren niet terug groeien omdat de haarzakjes afsterven en er littekenvorming plaatsvindt.

Hoe ontstaat het?

Hoe FFA precies ontstaat is nog niet bekend. Gedacht wordt aan een auto-immuunreactie waarbij onderdelen van de haarzakjes worden aangevallen door het eigen afweersysteem. Waarom de aandoening zich uitsluitend presenteert in de voorste haarlijn en in hoeverre verandering van hormoonbalans in de menopauze een rol speelt is niet duidelijk. FFA wordt beschouwd als een variant van lichen planus.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt doorgaans gesteld op de klinische presentatie. Een biopt voor weefselonderzoek kan de diagnose ondersteunen maar levert vaak weinig informatie op. Om die reden laat de dermatoloog dit vaak achterwege.

Hoe wordt het behandeld?

FFA is buitengewoon hardnekkig en reageert matig op behandeling. Een sterke corticosteroïdlotion kan het ontstekingsproces soms wat afremmen en de haaruitval vertragen. Behandelingen met ontstekingsremmende antibiotica en anti-malaria middelen (hydroxychloroquine) worden ook regelmatig voorgeschreven maar de resultaten zijn wisselend en de geneesmiddelen kunnen vervelende bijwerkingen geven. Uiteindelijk dooft de FFA weer uit, maar kan intussen wel een aanzienlijk en onomkeerbaar haarverlies veroorzaakt hebben.

Wil je in contact komen met andere vrouwen met FFA? Mail ons gerust. Wij sturen je e-mail door naar vrijwilligers Anja Taylor of Inge van der Reijden. Zij zijn lid van de werkgroep FFA en hebben zelf FFA.

Anja
Inge
 

Vormen van alopecia en behandeling

Nieuwsbrief aanmelden


 

Alopecia Vereniging

Postadres:
Alopecia Vereniging
Titaanwit 41
2718 AV Zoetermeer

Voor direct lotgenootcontact:
Bel: 06 364 85 017
of stuur je vraag via whatsapp
(je krijgt binnen binnen 48 uur antwoord).

Overige vragen:
06 111 76 799
E      ofni.[antispam].@alopecia-vereniging.nl
W    www.alopecia-vereniging.nl

 
Footer voor mensen met haarverlies
 

Social media

Je kunt ons ook vinden via onze social media kanalen.

Heb je nog vragen?

Volg ons op Instagram

instagram-small-64x64