Haarwerken

Waarom een haarwerk?

De meeste mensen vinden het vervelend om op te vallen en nagestaard te worden. Als je dunner haar of kale plekken hebt gekregen of zelfs al je haar bent kwijtgeraakt, dan kun je ervoor kiezen om een haarwerk te gaan dragen. Het is een manier om zo min mogelijk op te vallen. Het is goed om te beseffen dat een haarwerk een hulpmiddel is. Sommige mensen spreken zelfs van een prothese. Nu klinkt dat wellicht ietwat dramatisch, maar het geeft wel aan dat het niet de ideale oplossing is. Een haarwerk vraagt altijd je aandacht. Zit het goed, waait het niet af, kan ik ermee zwemmen etc.

Emoties

Voordat je naar een haarwerker gaat moet je je realiseren, dat het verliezen van je haar je kwetsbaar maakt. Je krijgt te maken met emoties als controleverlies, angst en machteloosheid, gelijk aan een rouwproces. Als je dan naar een haarwerker gaat die je de hemel belooft, dan kun je heel erg teleurgesteld worden. Realiseer je dat een haarwerk een hulpmiddel is. Je kunt je eigen haar er niet mee terugkrijgen en het is geen oplossing voor je relatie, je seksualiteit en zeker geen wondermiddel. Een haarwerk zal er nooit zo uitzien als je eigen haar, al zijn er haarwerkers die beweren van wel. Zelfs als een haarwerk wordt gemaakt aan de hand van een foto van je eigen haar, dan nog zal het niet hetzelfde zijn. Als je jezelf identificeert aan de hand van je haar en een haarwerk bevalt niet, dan kan dat hard aankomen. Het is dan ook belangrijk om jezelf te beschermen tegen veel te hoge verwachtingen.

Hoe kies ik voor een haarwerk dat bij mij past?

De keuzes tussen de verschillende soorten haarwerken zijn zeer groot en er zijn meerdere factoren die meespelen om een juiste keuze te kunnen maken. Juist ook het onvoorspelbare verloop van alopecia kan grote invloed hebben op de te maken keuze. Als je nog eigen haar hebt, wil je daar over het algemeen graag aan vasthouden en is het verleidelijk te kiezen voor gedeeltelijk op maat gemaakt haarwerk. Maar dat kan betekenen dat je veel geld uitgeeft en je haar meer of sneller gaat uitvallen en je dure haarwerk niet meer voldoet.

Het is goed om zelf alvast goed na te denken over wat je precies wilt. Echt haar? Synthetisch? Maatwerk of confectie? Voor alles is iets te zeggen, maar het moet bij jou passen. Ben je graag met je haar bezig, zoals het stylen en zo, dan is echt haar een goede optie. Ben je meer van het gemak, dan kan je beter kiezen voor synthetisch. Er zijn veel factoren die van invloed kunnen zijn voor de uiteindelijke keuze. Zo zijn er mensen die liever geen haar van anderen dragen, of vindt men 'uitgroei' kleur van de haren belangrijk. Dan is het handig te weten dat dit niet mogelijk is bij haarwerk gemaakt van echt haar. Heb je zelf nog haar en wil je deels haarwerk, dan is echt haar weer beter. Zo zijn er heel wat redenen te bedenken waarom je zou kiezen voor echt of synthetisch en datzelfde geldt natuurlijk ook voor de keuze maatwerk of confectie. Er zijn overigens ook haarwerken met een combi van soorten haar en zijn er nieuwe ontwikkelingen met synthetisch haar, die je ook kan stylen en föhnen.

Op deze pagina vind je informatie over de verschillende soorten haar en haarwerken, de verschillende bevestigingsmethoden en de voor- en nadelen hiervan. Het is goed om dat doorgelezen te hebben voordat je naar een haarwerker gaat, zodat je een beetje weet waar ze het over hebben en je niet verkeerd geadviseerd kunt worden.

Confectie of maatwerk haarwerk

Als je in korte tijd je haar verliest, dan wil je zo snel mogelijk een oplossing. In dat geval kan je beter een confectie haarwerk aanschaffen, aangezien je die vooraf kunt passen en zien wat je krijgt. Daarna kun je (als je dat zou willen) op je gemak overstappen op een maatwerk haarwerk. Dat hoeft overigens niet. Er zijn ook mensen heel gelukkig met confectie haarwerken. Welke keuze je ook maakt, elk soort haarwerk heeft zijn voor- en nadelen.

Meestal is een confectie haarwerk geen goede oplossing voor mannen met alopecia androgenetica. Zij hebben meer aan een maatwerk haarwerk dat de stukken bedekt die kaal zijn en naadloos overgaat in hun eigen haar. Zij moeten ook oppassen bij een volledig haarwerk dat de haarlijn mannelijk is. De haarlijn van mannen en vrouwen is verschillend en een goede haarwerker let daarop.

Het nadeel van maatwerk is dat je iets bestelt en dat je pas als het helemaal kant en klaar wordt geleverd, kunt zien of het ook is wat je wilde. Maatwerk kan dus achteraf tegenvallen, maar dan is het al speciaal voor je gemaakt. Bovendien is maatwerk handwerk en dus nooit 100% hetzelfde. Dat is vooral goed om te weten als je een tweede haarwerk aanschaft. Als je het vervelend vindt teveel vragen te krijgen als je door de aanschaf van een nieuw haarwerk van de ene op de andere dag zichtbaar met ander haar rondloopt, zou je de overstap kunnen maken in de vakantie. Dan zitten er een paar weken tussen de tijd dat mensen je met je oude haar hebben gezien en dat ze je met je nieuwe haar zien.

Om te zorgen dat je niet wordt teleurgesteld is het nodig dat je de tijd neemt voor je keuze. Niet alleen van het haarwerk, maar ook van de haarwerker.

Basisadviezen (eerste) bezoek haarwerker

 • Ga nooit alleen. Neem iemand mee die met je mee kan voelen, maar ook kritisch is. Het liefst iemand die al ervaring heeft met haarwerken en je kan behoeden voor de ergste valkuilen. Het kan een familielid zijn of een vriendin of een lotgenoot.
 • Bezoek minimaal drie verschillende haarwerkers. Niet alleen de kwaliteit of soort van het haarwerk is belangrijk, maar ook de relatie met een haarwerker. Het is goed als er een klik is en het gevoel er is dat men je echt begrijpt.
 • Let op of de haarwerker ANKO, HSBN en/of SEMH gecertificeerd is.
 • Wees in het begin terughoudend over het financiële aspect of je vergoeding vanuit je zorgverzekering. Dit om te voorkomen dat het als uitgangspunt wordt genomen over de uiteindelijk te maken keuze.
 • Denk van tevoren goed na over wat jij verwacht van een haarwerk en waar dit aan moet voldoen. Denk hierbij aan sporten, eenvoud, tutten met je haar etc.
 • Er is altijd een goede haarwerker in jouw buurt. Laat je niet overhalen om naar een haarwerker te gaan die ver uit jouw buurt ligt.
 • Teken nooit iets na het eerste gesprek. Laat alles bezinken en ga daarna naar een ander.
 • Vraag bij meer dan één haarwerker offerte aan.

Hoe vind je een goede haarwerker?

Je kunt in contact komen met een haarwerkzaak via je arts, de ziektekostenverzekeraar, (mond-op-mond) reclame, het telefoonboek of de Alopecia Vereniging. De vraag is of dat dan ook een 'goede' haarwerker is. Er is veel vakmanschap onder de haarwerkers, maar er is helaas ook kaf onder het koren. Er zijn helaas nog steeds verhalen over leveranciers die hun vak niet verstaan of misbruik maken van de emotionele nood van hun klanten door exorbitante prijzen te rekenen of de klant verplichten tot onnodige onderhoudscontracten gekoppeld aan het recht op garantie.

Bij de Alopecia Vereniging komen ervaringen binnen van mensen die zowel positieve of negatieve ervaringen hebben met haarwerkers. Advies over welke haarwerker het 'beste' is, is lastig te geven. Juist omdat een haarwerk zo persoonlijk is, kunnen de meningen erg verschillen. Waar de één heel tevreden is, kan de ander juist enorm teleurgesteld zijn.

Er zijn ook 'erkende' leveranciers. Het betreft erkenningsregelingen die door de branche zelf in het leven zijn geroepen. De erkende leverancier wordt jaarlijks getoetst, waarbij wordt beoordeeld of deze steeds voldoet aan de criteria die de regeling stelt. In de regeling staan o.a. voorwaarde m.b.t. kwaliteit, bereikbaarheid, voorraad, levertijd en klachtenprocedure. De Alopecia Vereniging is betrokken bij het opstellen van deze criteria, op deze manier worden de belangen van onze leden zo optimaal als mogelijk behartigd en beschermd.

Wij adviseren dan ook te kiezen voor een haarwerker die is aangesloten bij ANKO en/of SEMH. Er is altijd een goede en gecertificeerde haarwerker bij jou in de buurt te vinden. Laat je niet verleiden tot het bezoeken van een haarwerker ver bij jou vandaan!

Omdat nooit helemaal is te voorkomen dat je teleurgesteld bent over het uiteindelijke haarwerk, ook niet bij de erkende haarwerkbedrijven, is het raadzaam om altijd van tevoren na te gaan of de haarwerker bij een geschillencommissie is aangesloten. Vraag hier naar!

Enkele tips op een rijtje:

 • Gebruik een zoekprogramma om op internet gecertificeerde haarwerkers in je buurt te vinden en bekijk hun site. Zoek daarbij vooral naar een haarwerker, die gespecialiseerd is in haarwerken naar jouw keuze. Dus echt haar of synthetisch, maatwerk of confectie. Op de site van SEMH kun je een lijst vinden van gecertificeerde haarwerkers in je omgeving, selecteer HWK bij 'regeling' rechts op de SEMH pagina. Ook op de website van ANKO kun je zoeken naar een gecertificeerde haarwerker in jouw omgeving.
 • De Alopecia Vereniging organiseert regelmatig bijeenkomsten, workshops en een beurs waar informatie wordt gegeven en waar haarwerk leveranciers zich kunnen presenteren.
 • Op de ledendagen kun je leden van de vereniging vragen of zij goede ervaringen hebben en waar hun keuze uiteindelijk op is gebaseerd.
 • Je hoeft je niet te beperken tot haarwerkers die een winkel hebben, je kunt ook via internet (ook in het buitenland) een haarwerk bestellen en kan zelfs door zorgverzekeraars worden vergoed (wel vooraf informeren bij de zorgverzekeraar).
 • Je zorgverzekeraar kan je een lijst geven (op papier of via de site) van haarwerkers waar een contract mee is gesloten.

Klachten

Als je achteraf toch niet tevreden bent over het geleverde haarwerk, vraag je dan eerst af of er is geleverd wat er was afgesproken. Als je hele hoge verwachtingen had, dan kan geen enkel haarwerk daaraan voldoen. Het kan ook nog zijn dat wat je wilt technisch niet mogelijk is, maar dat had je dan vooraf moeten horen van de haarwerker.

Als het haarwerk niet voldoet probeer dat dan eerst onderling met de haarwerker op te lossen. Lukt dat niet dan is het goed om te weten dat haarwerkers die aangesloten zijn bij ANKO, HSBN en/of SEMH werken volgens een klachtenprotocol. Bij levering hoor je te worden geïnformeerd wat je moet doen als je klachten hebt. Kijk op de website van de ANKO of SEMH om te zien waar je terecht kunt met je klacht.

Als de zorgverzekeraar meebetaalt aan het haarwerk worden er kwaliteitseisen gesteld aan de haarwerkers vanuit de zorgverzekeraars. Ook valt de haarwerker dan onder de Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector. Klik hier voor meer informatie. 

Haarwerken 2

Algemene informatie haarwerk

Kinderen en haarwerk

Voor kinderen is er weinig confectieaanbod. Soms bieden haarwerkers aan een haarwerk voor een volwassene te vermaken tot een kinderhaarwerk. Dit raden wij sterk af. Het leidt vrijwel nooit tot een goed resultaat. Vooral voor jongens, die kort haar willen, is het moeilijk een vakman te vinden die een acceptabel haarwerk kan maken. Bij kinderen moet in het bijzonder worden gelet op de omstandigheden waaronder het haarwerk wordt gedragen: op de fiets, op school, bij sport of spel. Van het haarwerk moet het kind zelf gelukkiger worden, de ouders moeten zichzelf daarbij op de tweede plaats stellen. Een haarwerk moet daarom niet opgedrongen worden; laat het kind zelf bepalen of het wel of niet een haarwerk wil dragen.

Stichting Haarwensen biedt kinderen tot en met 18 jaar met alopecia gratis haarwerken aan. Bij stichting Haarwensen is het de bedoeling dat je een verwijsbrief van een arts afgeeft, waardoor de basis vergoeding vanuit de basisverzekering van € 443,- (2020) door hen wordt geïnd.

Ook Haardonor.nl biedt voor kinderen de mogelijkheid om tegen een zeer gereduceerd bedrag een haarwerk aan te schaffen. Zij verzamelen gedoneerd haar welke je dus niet hoeft te betalen, slechts de productiekosten worden in rekening gebracht.

Voor meer info stuur ons gerust een e-mail of bel ons: 06 364 85 017

Garantie op haarwerk

Maak bij de aankoop van een haarwerk duidelijke afspraken over het onderhoud en de verzorging van het haarwerk en vraag of je het zelf kunt doen, of dat je regelmatig naar de haarwerkzaak terug moet en wat dan de kosten zijn.

Als er snel problemen ontstaan met het haarwerk zoals overmatige haaruitval, ernstige verkleuringen of als er meteen al mankementen zijn zoals een onjuiste pasvorm of afstaande nekharen dan is service of reparatie noodzakelijk. Bespreek vooraf of dit onder de garantie valt. Valt de reparatie niet onder de garantie, maak dan vooraf duidelijke afspraken over de kosten van de reparatie.

Er zijn leveranciers die uitgevallen haren bijknopen terwijl je er op wacht, maar niet elke leverancier heeft deze vaardigheid. Als ze het haarwerk moeten opsturen kan het langer duren. Vraag altijd vooraf hoe lang het gaat duren. Als je geen reserve haarwerk hebt, kun je ervoor kiezen om in die tijd een mutsje o.i.d. te dragen of helemaal geen haarwerk te dragen. Of je kunt zelf op zoek naar een knoper die kan knopen terwijl je erop wacht. Als de haren sneller uitvallen dan redelijk is, dan hoort dat o.i. een gratis service te zijn van je leverancier. Wat redelijk is hangt af van de prijs en hoe je het haarwerk gebruikt (vaak wassen, mee slapen e.d.), maar hou er rekening mee dat je na een half jaar vaak wel wat dunnere plekken of een bredere scheiding kunt verwachten.

Onderhoud

Een haarwerk met synthetisch haar is in het dagelijks gebruik makkelijk zelf te onderhouden en te verzorgen. Om het model er na een tijdje weer in te laten stomen en eventueel de achterkant weer wat te laten ontkroezen, hoef je meestal maar eens in de paar maanden terug naar de haarwerker. Al bieden veel haarwerkers dit als service, het is niet altijd het geval, dus vraag voor de zekerheid vooraf hoeveel het kost en hoelang ze het haarwerk daarvoor moeten houden. Heb je een nieuw haarwerk aangeschaft? Je kan overwegen of je het oude haarwerk een opknapbeurt laat geven, dan het je een mooi reserve haarwerk. Ook dit bieden sommige haarwerkers aan als extra service.

Een haarwerk met echt haar vergt wat extra zorg, maar ook dat is goed zelf te doen. Wassen, op kleur houden en conditioneren zijn handelingen die - mits zorgvuldig en voorzichtig uitgevoerd - heel goed zelf te doen zijn. De leverancier kan een goede instructie geven en de juiste onderhoudsmiddelen verstrekken. Alleen als er problemen zijn moet het haarwerk terug naar de leverancier. Bijvoorbeeld bij haaruitval, ernstige verkleuring of beschadiging.

Wat kost een haarwerk?

Daar is moeilijk in het algemeen iets over te zeggen. Er zijn al confectie haarwerken met synthetisch haar te koop vanaf € 300,- á € 400,-. Via internet zijn nog goedkopere haarwerken te koop.

Een maathaarwerk met echt haar of gepatenteerd synthetisch haar kost al snel € 1250,- tot € 1500,-. Koop je een haarwerk bij een 'dure' zaak dan kan dat bedrag nog hoger zijn en kan zelfs oplopen tot wel € 4.000,-. Maar let op, de hoogte van de aanschafprijs is zeker geen garantie voor een beter (bij jou passend) haarwerk. Soms verplicht een leverancier je tot het afsluiten van een (zinloos) onderhoudscontract. Het gebeurt ook dat een leverancier aangeeft dat het noodzakelijk is om twee haarwerken tegelijk te kopen, zodat je de één kunt dragen als de ander in onderhoud is. Of deze noodzaak er ook echt is, is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Heb je een alternatief zoals een mutsje o.i.d.? Of heb je nog een 'oud' haarwerk welke je kan gebruiken? Misschien is het ook een idee om voor nood een goedkoper (synthetisch confectie) haarwerk aan te schaffen.

Wat vergoedt de verzekering?

Je kunt een vergoeding krijgen van de zorgverzekering voor de aanschaf van een haarwerk als je alopecia hebt. Zeker als je ernstig psychisch lijdt onder een blijvende of langdurige, gehele of gedeeltelijke kaalhoofdigheid.

Het bedrag dat de verzekering vergoedt voor haarwerken is voor alle verzekeringen gelijk vanuit de basisverzekering, voor 2020 is dat bedrag € 443,-.

Heb je een aanvullende verzekering dan kun je soms een hogere vergoeding ontvangen. Dat verschilt per verzekering.

Lees hier verder voor meer uitgebreide informatie en tips over het kiezen van een zorgverzekering.

De Belastingdienst

In sommige gevallen kun je in aanmerking komen voor belastingaftrek i.v.m. ziektekosten of andere buitengewone uitgaven. Of je daarvoor in aanmerking komt is van persoonlijke omstandigheden afhankelijk.

De kosten voor een pruik/haarwerk zijn ziektekosten. Voorwaarde is dat de pruik/haarwerk nodig is i.v.m. een ziekte of aandoening. Mensen met alopecia kunnen als regel aantonen dat de uitgaven voor een pruik inderdaad ziektekosten zijn. Ziektekosten moeten altijd eerst gedeclareerd worden bij de ziektekostenverzekeraar. Als de verzekeraar niet alle kosten vergoedt, dan is het deel dat voor eigen rekening komt als buitengewone lasten op te voeren bij de aangifte inkomstenbelasting. De buitengewone uitgaven zijn alleen aftrekbaar als deze hoger zijn dan een bepaald bedrag, de drempel. De uitgaven boven de drempel mag je aftrekken. De hoogte van deze drempel hangt af van het inkomen en dat van je (eventuele) fiscale partner.

Voor vragen over belastingaftrek kan je altijd terecht bij de Belastingdienst of belastingadviseur.

Praktische informatie haarwerken

Het is van belang dat je een goede indruk krijgt van de verschillende materialen en technieken die voor haarwerken worden toegepast. Alleen op die manier kun je een goede keuze te maken. Naast het materiaal zijn ook foto's van modellen, verwerkingsmogelijkheden etc. van belang. Door deze voorbeelden wordt een keuze makkelijker.

Materialen

 • Europees haar
 • Aziatisch haar
 • Synthetisch haar

Foto-impressie haarwerkfabriek in Thailand (pdf)

Europees haar is ons natuurlijke haar, het is in iedere kleur verkrijgbaar. De kwaliteit kan minder zijn door de wijze waarop met het haar is omgegaan. Bijvoorbeeld door het gebruik van agressieve shampoos, chemische kleurstoffen, krulmiddelen, föhn, droogkappen, ultraviolet licht en chloorhoudend zwemwater kan het haar beschadigd zijn.

Aziatisch haar wordt meestal gebruikt voor mode-haarwerk, waar meer haar dan normaal gewenst is. Aziatisch haar is minder beschadigd dan Europees haar, maar Aziatisch haar is vrijwel altijd donker. Om lichte kleuren te krijgen moet dit haar chemisch worden behandeld. Ook de haren zelf zijn dikker van structuur.

Synthetisch haar heeft de laatste tijd een betere naam dan voorheen. Het is, mits het goed is onderhouden, niet van echt haar te onderscheiden en in het gebruik en onderhoud meestal eenvoudig. Soms voelt het wat anders aan en mist het de natuurlijke structuur van echt haar, maar ook deze verschillen ten opzichte van echt haar zijn steeds kleiner geworden.

Haarwerken hebben soms een mix van echt haar en synthetisch haar. Bijvoorbeeld echt haar bovenop en synthetisch haar aan de randen.

Soorten haarwerken

 • Confectie = machinaal vervaardigd
 • Maatconfectie = machinaal vervaardigd
 • Maatwerk = meestal handgeknoopt

Confectie haarwerk is over het algemeen veel goedkoper dan maathaarwerk. Maathaarwerk is precies op de maat van het hoofd gemaakt en meestal met de hand geknoopt. Het knopen wordt meestal in het buitenland gedaan omdat de arbeidskosten daar lager zijn. Het duurt daardoor vaak langer voor het haarwerk klaar is. Levertijden van drie maanden zijn dan geen uitzondering.

In confectiehaarwerk zijn veel modellen te koop. Het is belangrijk dat de maat goed is of dat het anders wordt vermaakt, waarbij het model wel goed moet blijven en dat het haarwerk als dat nodig is goed wordt bijgeknipt.

Laat je goed informeren voor je besluit welk haar je wilt. Wil je meer informatie? Bel ons gerust: 06 364 85 017 of lees hieronder verder voor meer aandachtspunten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een haarwerk.

Maatwerk haarwerk, hoe werkt dat?

Er wordt een mal gemaakt van het hoofd, bijvoorbeeld van cellofaan/huishoudfolie en tape. Hier kan dan een gipsafdruk van worden gemaakt (liefst van de binnenkant). Het gipsverband kan ook direct op de je hoofd worden aangebracht. De gipsafdruk wordt opgestuurd naar de fabriek met je wensenlijst.

In een uitgebreid gesprek wordt gekeken wat je wilt voor soort haar, hoe dik het moet zijn, welke kleur/kleuren en welke bevestiging. Het is ook afhankelijk van of je helemaal kaal bent of dat je nog haar hebt. Belangrijk is ook wat je ermee wilt doen. Hou er rekening mee dat je niet meer gewend bent aan dik haar als je al een tijd last hebt van haaruitval. Haarwerkers vinden het vaak moeilijk om dunne haarwerken te maken. Ze willen je soms met de beste bedoelingen een enorme haarbos geven. Maar zeker als je nog eigen haar hebt is dat vaak veel te veel.

Moet je haarwerk windkracht 7 kunnen weerstaan? Hou je van motorrijden? Hou je van zwemmen? Draag je het haarwerk alleen overdag of ook 's nachts? Het zijn allemaal belangrijke vragen. Zet vooraf voor jezelf op een rijtje wat je van een haarwerk verwacht zodat alles goed wordt doorsproken en je een haarwerk geleverd krijgt waarmee alles kan wat je ermee wilt. Na het gesprek ontvang je een offerte en bedenktijd.

Het kan zijn dat de haarwerker je haar laat zien waarvan je haarwerk gemaakt zal worden. Vraag in dat geval een staaltje zodat je naderhand kunt vergelijken of het hetzelfde haar is. Het kan ook zijn dat het haar pas op het haarwerk komt in een ver land zoals China.

Als je een gevoelige hoofdhuid hebt, kan het zijn dat je last krijgt van irritatie door het binnenwerk, vooral aan de rand aan de voorkant. Je kunt vragen of je een staaltje kunt krijgen van het gebruikte lace, zodat je het in je huidige haarwerk kunt naaien om te kijken of je ertegen kunt. Als het haarwerk eenmaal op maat gemaakt is en je hebt last van het binnenwerk is een oplossing veel lastiger.

De ondergrond

De haren worden geknoopt op een ondergrond. Dit kan b.v. monofilament (gaas) zijn. Aan de achterzijde worden haren nog wel eens op trenzen geknoopt. Dat is goedkoper, maar soms wel goed zichtbaar als het haar nat wordt. Met trenzen is het uitstaan van haren in de nekpartij wat beter te voorkomen dan met op filament geknoopte haren. Soms worden haarwerken voorzien van een gesloten kunststof basis die zich op de hoofdhuid vast zuigt. Ook zijn er haarwerken die geheel worden geplakt. Na 4 tot 6 weken moet de leverancier het haarwerk loshalen en opnieuw plakken. Het haarwerk zit dan 'als een huis', maar jeuk en allergische reacties zijn mogelijk.

Maat en model

Een juiste en precieze maat van het haarwerk is belangrijk. De haarlijn aan de voorkant moet natuurlijk zijn en een afstaande nekpartij moet worden vermeden. Als het haarwerk klaar is, moet het resultaat naar je zin zijn. Ben je teleurgesteld, bespreek dat dan rustig, maar wel onmiddellijk, met de leverancier. Een haarwerk hoeft er niet uit te zien alsof je net bij de kapper vandaan komt. Een haarwerk moet er uitzien zoals je er zelf 'gemiddeld' bij zou lopen, dat valt het minste op. Maak van tevoren duidelijke schriftelijke afspraken over model, kleur, prijs en betaling. Betaal als het haarwerk klaar is. Bij een maathaarwerk is het redelijk een kleine aanbetaling te doen. Voor een confectiehaarwerk lijkt ons dat niet nodig.

Haarwerk bevestigen

Haarwerken zijn met behulp van diverse materialen op hun plaats te houden, zodat je je wat vrijer kunt bewegen. Je kunt een zweetband, haarband of sjaal dragen. Je kunt het haarwerk aan de binnenkant vastzetten met dubbelzijdig plakband of pleisters (te koop in haarwerkzaken). Een paar kleine stukjes op kritieke plaatsen, zoals b.v. bij de oren moet bij een goed passend haarwerk voldoende zijn. Je kunt ook stukjes vastzetten met speciale lijm. Heb je nog eigen haar? Dan zijn er ook diverse klemmetjes te koop die je in het haarwerk kunt naaien, om het vast te zetten aan je eigen haar.

Het dragen

Haarwerken kunnen nogal eens plakkerig of kriebelig zijn; om dit te vermijden kun je ze voeren met een zachte absorberende stof. Als de rand irriteert kun je een strook tape plakken, b.v. sporttape of papierpleisters (Leukopor). Er bestaan wel ondermutsjes van nylontricot, maar die voldoen meestal niet.

We hebben geprobeerd zoveel mogelijk informatie voor je te verzamelen en adviezen te geven, maar heb je vragen of opmerkingen? Mail ons gerust!

We hebben tevens een lijst van meest gestelde vragen, m.b.t. technische zaken en onderhoud van haarwerk, voor je op een rijtje gezet. Klik hier voor het overzicht (PDF)

Een tweede leven voor haarwerken

De Alopecia Vereniging krijgt met enige regelmaat verzoeken om een haarwerk van mensen met alopecia die geen geld hebben om een haarwerk aan te schaffen, ook niet als een deel vergoed wordt door de zorgverzekeraar. We hebben als vereniging besloten om hier wat aan te doen.

We verzamelen (gebruikte) haarwerken. De haarwerken mogen niet ouder zijn dan 5 jaar en niet gedragen zijn door mensen terwijl ze chemotherapie gebruikten (hierdoor wordt het binnenwerk aangetast). Deze haarwerken worden gratis ter beschikking gesteld aan mensen die ze nodig hebben. Als een haarwerk onderhoudswerk nodig heeft, zoals bijknopen of anderszins repareren, dan kun je dat laten doen door de beheerder van de haarwerken tegen een gereduceerd tarief. Als je het zelf kan, kun je het uiteraard ook zelf doen.

De beheerder van de haarwerken is Ineke Bourguignon-Slis. Zij geeft al jarenlang workshops haarknopen voor de Alopecia Vereniging. Inmiddels heeft Ineke voldoende korte haarwerken ontvangen. Er is juist meer vraag naar half lang en lange haarwerken.

Je kunt de haarwerken die je af wilt staan opsturen naar:

Alopecia Vereniging
t.a.v. Ineke Bourguignon-Slis
Hugo Verrieststraat 9
5144 SB Waalwijk

Of je kan mailen naar Ineke: nekrewraah.[antispam].@alopecia-vereniging.nl

Uiterlijk

Nieuwsbrief aanmelden


 

Alopecia Vereniging

Postadres:
Hambakenwetering 15
5231 DD 's-Hertogenbosch

lotgenootcontact-wat-we-doen-pagina

Overige vragen:
073 - 2200 436

E      ofni.[antispam].@alopecia-vereniging.nl
W    www.alopecia-vereniging.nl

 
Footer voor mensen met haarverlies
 

Social media

Je kunt ons ook vinden via onze social media kanalen.

Heb je nog vragen?

Volg ons op Instagram

instagram-small-64x64