Wimpers en wenkbrauwen

Tekenen en plakken

Tecilla: Je wimpers vallen uit, de sprekende blik uit je ogen vervaagd doordat die mooie donkere sprietjes er niet meer zijn. Vond zelf net dat ik een ‘blote billen’ gezicht kreeg. De zoektocht naar de juiste wimpers en ook de lijm was een drama. Ik wist niet dat het bestond, maar je kan dus ook nog allergisch zijn voor wimperlijm! De frustraties voor de spiegel lopen hoog op omdat je niet weet hoe je dit gaat fixen. Daar sta je dan met je kunstwimpers in een pakje, geen idee of je de goede wimpers hebt gekocht, geen idee of je de juiste lijm hebt en al helemaal geen idee hoe je die dingen überhaupt boven je ogen geplakt krijgt. Ik hoop dat ik jullie bij jullie zoektocht een beetje kan helpen. Voor mij is wimpers plakken nu hetzelfde als aankleden.

Meer handige tips over het plakken van wimpers, geschreven door Tecilla Nebig in het Alopecia Magazine 2016, vind je hier (pdf): 'Tips & Trics'

Klik hier (PDF) voor nog meer uitleg, door Laura Godri en Ria Klein.

 

59.shutterstock 180720533

Permanente Make-up

Wenkbrauwen kunnen ook (semi)permanent worden aangebracht door middel van dermatografie. Een behandeling van dermatografie bestaat uit het injecteren van verschillende huidpigmenten door middel van een tatoeëerapparaat en speciale naalden. Dermatografie is echter niet hetzelfde als tatoeage; de pigmenten vervagen na verloop van tijd, omdat ze minder diep zijn ingebracht dan bij tatoeages. Hierdoor is dermatografie geschikt voor het aanbrengen van zogenaamde ‘permanente make up’.

Hairstroke techniek

Een van de nieuwste technieken heet de 'hairstrokes' behandeling. Dat is een behandeling die veel gebruikt wordt bij mensen met alopecia areata en mensen die door andere omstandigheden geen wenkbrauwen meer hebben. De hairstrokes-techniek ziet er heel natuurlijk uit. Door pigmenteren - het inbrengen van een pigment (kleurstof) in het bovenste deel van de huid- van dunne lijntjes lijkt de wenkbrauw optisch veel natuurlijker. Deze behandelingen zijn ook veilig. Men kan bij weinig haargroei op deze manier de wenkbrauw weer voller laten lijken, zonder dat het teveel op make-up lijkt of er getekend uitziet.

De behandeling

Tijdens het eerste consult zal worden overlegd welke vorm bij jou past. Communicatie en de wens van de klant zijn erg belangrijk. Je tekent dan zelf de wenkbrauw zoals je gewend bent. Na uitgebreide vergelijking en correctie wordt met een speciale permanentmarker over de getekende wenkbrauw heen gegaan, om de wenkbrauwvorm tijdens het pigmenteren niet te verliezen. Een verdovende crème wordt aangebracht en de passende kleur uitgezocht. Een veelgehoord advies is om de kleur niet te donker te nemen. Na minimaal 4 weken kom je terug voor een tweede behandeling en indien noodzakelijk een derde behandeling. In deze periode kan de kleur vervagen en soms iets te licht zijn, maar beter te licht dan te donker, omdat dat nog te corrigeren is! De behandeling is meestal niet pijnlijk. Voor de genezing van de huid wordt een verzorgende crème meegegeven.

Rondom de ogen kan een hele fijne eyeliner worden getatoeëerd zodat het net wat meer expressie geeft en het niet meer opvalt dat er geen wimpers meer staan.

Als de behandeling eenmaal goed aangebracht is heb je er heel lang plezier van. De kleur vervaagt met de tijd. De wenkbrauwen moeten meestal na 1 tot 2 jaar bijgewerkt worden. Voor velen is dit een uitkomst want het lukt niet altijd om iedere dag opnieuw beide wenkbrauwen hetzelfde te tekenen. Als het warm weer is en je transpireert, of je gaat kleding passen, zijn de getekende wenkbrauwen vaak weer deels verdwenen.

Vergoeding

Sommige zorgverzekeraars vergoeden permanente make-up, maar alleen als deze valt onder demografische behandeling (medische pigmentatie). Wij adviseren mensen die door alopecia (areata) geen wenkbrauwen meer hebben, een verklaring van een medisch specialist of huisarts te vragen en van tevoren jouw zorgverzekeraar rechtstreeks te benaderen, om te weten te komen of de behandeling wordt vergoed. Een ANBOS certificering is een voorwaarde voor vergoeding. Steeds meer zorgverzekeraars stellen als eis, dat de behandeling wordt gedaan door een huidtherapeut.

De kosten kunnen in sommige gevallen bij de belastingdienst worden opgevoerd als bijzondere ziektekosten. Kijk voor meer info op de website van de belastingdienst. Informatie over vergoedingen van camouflagetherapie is te vinden op de website van independer.

Resultaat

Het resultaat (bij de man) na een behandeling met permanente make-up kan er er zo uitzien:

pmu-man-met-en-zonder-verkleind

(Dermatografie Irma Hulscher)

pmu-man-met-en-zonder-2-verkleind

Wenkbrauwpigmentatie bij mannen

Tekst: Irma Hulscher

Voor een man is de stap naar het pigmenteren van de wenkbrauw vele malen groter dan voor vrouwen. Terecht zijn zij bang dat het wellicht te vrouwelijk of onnatuurlijk wordt.

Het mag vooral niet opvallen!

In het intakegesprek is het belangrijk erachter te komen wat de klant verwacht, misschien is er nog een foto van wenkbrauwen mét haartjes.

Door het missen van het hoofdhaar moeten ook de wenkbrauwen misschien aangepast worden qua dichtheid aan deze nieuwe situatie.

Het vooraf tekenen geeft de klant een idee wat hij kan verwachten. Er worden dunne haartjes getekend, niet te dicht op elkaar en vooral niet te netjes. Om de basisharen heen worden er boven en onder de wenkbrauwen wat donsjes getekend. Dit geeft een mooi natuurlijk effect. De vorm aan de bovenkant is heel persoonlijk. De vorm wordt namelijk veelal bepaald door de spier. Aan de onderzijde is een mannenwenkbrauw veelal rechter.

Na het tekenen en goedkeuren worden de haartjes ingezet. Hiervoor kan bij de eerste behandeling een niet te donkere kleur worden gebruikt, zodat de klant langzaam kan wennen.

De haartjes mogen zeker niet te dicht bij elkaar worden gepigmenteerd, omdat dat na verloop van tijd iets als een schaduw kan tonen, wat geen natuurlijk effect geeft bij een mannen wenkbrauw.

In drie behandelingen wordt de vorm en de kleur geoptimaliseerd.

Wenkbrauwen van haar of kunstvezel

Het is ook mogelijk wenkbrauwen te maken van haar of kunstvezel, geknoopt op een filament ondergrond. De wenkbrauwen worden dan uitgevoerd als een soort mini-haarwerk en met lijm aangebracht.

Direct lotgenootcontact

lotgenootcontact-wat-we-doen-pagina

Overige vragen:
073 - 2200 436

 

Alopecia Vereniging

Postadres:
Hambakenwetering 15
5231 DD 's-Hertogenbosch

E      ofni.[antispam].@alopecia-vereniging.nl
W    www.alopecia-vereniging.nl

Nieuwsbrief Alopecia