Tips keuze haarwerker

Op zoek naar een haarwerker?

Regelmatig krijgen wij vragen over goede haarwerkers. Waar vind je die? Waar moet je op letten? Hoe weet je wat het beste voor jou is of het beste bij jou past? Het zijn allemaal lastige vragen en wij hopen je met de onderstaande tips op weg te helpen. Heb je vragen mail ons gerust! 

Als patiëntenvereniging zijn wij wat voorzichtig met het doorgeven van namen, dit om geen andere (ook goede) haarwerkers uit te sluiten. Het noemen van een haarwerker zou kunnen betekenen dat andere haarwerkers niet goed zouden zijn. Wij adviseren in iedere geval te kiezen voor haarwerkers die zijn aangesloten bij: ANKO-sectie haarwerken en/of SEMH (selecteer HWK bij regeling). Via beide links kan je zoeken op regio naar een gecertificeerd haarwerker bij jou in de buurt.

De keuzes bij haarwerken zijn zeer groot en er zijn meerdere factoren die kunnen meespelen bij het maken van de voor jou beste keuze. Juist ook het grillige verloop van alopecia kan grote invloed hebben op de te maken keuze. Als je nog eigen haar hebt, wil je daar over het algemeen graag aan vasthouden en is het verleidelijk te kiezen voor gedeeltelijk haarwerk. Maar dat kan betekenen dat je veel geld uitgeeft en je haar op andere plekken gaat uitvallen en je dure haarwerk niet meer voldoet. Ook is er de keuze tussen echt haar of synthetisch, maatwerk of confectie. De één is niet per definitie beter dan de ander, maar hangt van jouw persoonlijke wensen af. Zo draagt de één synthetisch confectie haarwerk omdat hij of zij geen ‘tutter’ met haar is of gaat voor gemak. Of misschien vind je het idee niet prettig haren van een ander te dragen. En zo is er nog veel meer. 

De basisadviezen

  • Ga nooit alleen
  • Bezoek minimaal drie verschillende haarwerkers. Niet alleen de kwaliteit of soort van het haarwerk is belangrijk, maar ook de relatie met een haarwerker. Het is goed als er een klik is en je het gevoel hebt dat men je echt begrijpt
  • Zoals eerder gezegd, let op of de haarwerker ANKO en/of SEMH gecertificeerd is
  • Wees in het begin terughoudend over het financiële aspect of je vergoeding vanuit je zorgverzekering. Dit om te voorkomen dat het als uitgangspunt wordt genomen over de uiteindelijk te maken keuze
  • Denk van tevoren goed na over wat jij verwacht van een haarwerk en waar dit aan moet voldoen. Denk hierbij aan sporten, eenvoud, tutten met je haar etc.
  • Er is altijd een goede haarwerker in jouw buurt. Laat je niet overhalen om naar een haarwerker te gaan die ver uit jouw buurt ligt
  • Geef bij een eerste bezoek nooit je verwijsbrief af
  • Koop of bestel nooit iets bij een eerste bezoek. Denk thuis eerst rustig na over alle adviezen die je hebt gekregen en wat je gevoel was bij de betreffende haarwerker. 

Overige aandachtspunten en tips

Over het algemeen is men jaarlijks gemiddeld zo’n 1.000 tot 2.000 euro per jaar kwijt aan haarwerk. 

Haarwerk van echt haar gaat gemiddeld 1 jaar mee en haarwerk van synthetisch haar gemiddeld een half jaar, maar dat hangt ook af van de intensiteit dat je deze draagt en hoe je hem onderhoudt. 

Je ziet vaak dat je een haarwerk van echt haar vaker bij de haarwerker moet laten onderhouden (mits je dat zelf goed kan doen). Dit brengt vaak extra kosten met zich mee, dus houdt daar rekening mee. Wij adviseren ook over de eventuele vergoedingen van de diverse zorgverzekeraars. 

Houdt er rekening mee bij maatwerk haarwerk, dat als je geen reserve hebt en er is iets met je haarwerk, dan ben je hem een tijdje ‘kwijt’. Heb je dan een alternatief om iets anders te dragen? Een aandachtspuntje voor als je voor een eerste keer voor een maatwerk haarwerk gaat, de levertijd van maatwerk haarwerk is vaak minimaal 7 weken.

Een haarwerk is niet altijd de enige oplossing. Je kan hierin ook andere keuzes maken, zoals bijvoorbeeld het dragen van sjaaltjes of mutsjes of misschien wel helemaal niets.

Direct lotgenootcontact

lotgenootcontact-wat-we-doen-pagina

Overige vragen:
073 - 2200 436

 

Alopecia Vereniging

Postadres:
Hambakenwetering 15
5231 DD 's-Hertogenbosch

E      ofni.[antispam].@alopecia-vereniging.nl
W    www.alopecia-vereniging.nl

Nieuwsbrief Alopecia