Zorgverzekeringen 2022

Geplaatst op 29-11-2021  -  Categorie: Algemeen historie

Zorgverzekering 2022kop-mailing-zorgverzekering-nieuwsbericht

Zoals je van ons gewend bent, informeren wij je graag over het kiezen van een zorgverzekering. Het overstapseizoen is begonnen. Overstappen op zich is geen must maar wel dringt de vraag zich weer op of je bij je huidige zorgverzekeraar nog een passende dekking hebt.

Ieder jaar wijzigen immers de overheid en zorgverzekeraars onderdelen van de basis- en aanvullende zorgverzekeringen. 
Wellicht is jouw persoonlijke situatie dusdanig veranderd waardoor het raadzaam is bepaalde vergoedingen uit te breiden of juist te beperken.

Een gunstige dekking ten aanzien van de aanschaf van een pruik, haarwerk of andere alternatieve haaroplossing staat bij veel van onze leden voorop of is ten minste van belang.

We zien ten opzichte van vorig jaar dat bij de top 5 zorgverzekeraars de vergoedingen voor haarwerken en premies voor die pakketten gelijk zijn gebleven. Wel kunnen andere vergoedingen in deze polissen aangepast zijn. Bij een deel van de andere verzekeringen stijgt de premie, terwijl de vergoedingen van de aanvullende verzekeringen, al dan niet specifiek voor huid-/haarpatiënten, niet hoger zijn of verlaagd tot zelfs geschrapt zijn.

Om niet voor verrassingen te komen staan, zal een ieder toch zijn of haar polis dienen te bestuderen. Op de website van de zorgverzekeraars staat vaak informatie over de wijzigingen in hun verzekeringsaanbod  (zoek bv. op ‘wijziging zorgverzekering 2022’).
Zoals je van ons gewend bent, hebben we een update gemaakt van een aantal zaken om je weg te vinden binnen de zorgverzekering en/of je kennis weer even op te frissen.

Eigen risico 2022
Voor de basisverzekering blijft het wettelijk verplicht eigen risico gelijk op € 385,- per jaar. Dit bedrag kan de verzekerde verhogen met een vrijwillig eigen risico in ruil voor premiekorting tot een maximaal eigen risico van € 885,- per jaar. De vergoeding uit de aanvullende verzekering valt niet onder het eigen risico.

Collectiviteitskorting 
Nationale Nederlanden biedt de leden van de Alopecia Vereniging als enige een collectiviteitskorting. De maximale wettelijke korting voor een collectieve zorgverzekering is 5% in 2022. Dit geldt voor de premie van de basisverzekering.

De collectiviteitskorting van Nationale Nederlanden is net zoals in 2021 voor onze leden op de basispremie 3%  en voor de aanvullende verzekeringen maximaal 9% . Meer informatie vind je via de link: https://www.nn.nl/Particulier/Zorgverzekering/Zoek-jouw-zorgcollectief.htm onder de naam: Alopecia-Vereniging.

Leden en ook familieleden die gebruik willen maken van deze aanbieding kunnen via de Link op de site van NN inloggen met de collectiviteit inlogcode: 33380.  Wellicht kan via je werkgever of andere collectiviteit (zoek online op collectiviteitskorting) ook gebruik worden gemaakt van een korting bij één van de andere zorgverzekeraars. 

Overstapservice
Mocht je overwegen over te stappen naar een andere zorgverzekeraar en/of te willen kiezen voor een ander zorgpakket dan kan dit t/m 31 januari 2022, mits je zelf jouw zorgverzekering hebt opgezegd vòòr 31 december 2021. Hierbij zijn vergelijkingssites en digitale zorgverzekeringskaarten een handig hulpmiddel. 

Alleen al de hoogte van de premies voor de basisverzekering welke de diverse zorgverzekeraars hanteren, variëren ondertussen van 108,25 (ZieZo) tot € 152,90 (a.s.r.) op maandbasis (uitgaande van minimum verplicht eigen risico, geen rekening houdend met andere kortingen als online-afsluiten verzekering of betaling jaarpremie in plaats van in termijnen). 

Kijk voor een overzicht op: 
www.zorgwijzer.nl/zorgpremie of www.independer.nl/zorgverzekering/info/zorgpremie

Alle basisverzekeringen dekken dezelfde zorg, maar de hulpverlener of de wijze waarop je de zorg krijgt (zoals toestemming vooraf), kan verschillen. 

Zorgverzekeringskaart
Naast de premies voor de zorgverzekering 2022 hebben de zorgverzekeraars ook vernieuwde zorgverzekeringskaarten voor de basis- en aanvullende verzekeringen gepubliceerd. Zorgverzekeraars willen met de zorgverzekeringskaart verzekerden helpen om hun zorgverzekering beter te begrijpen door helder en op gelijke wijze te informeren over de belangrijkste polisvoorwaarden van de zorgverzekeringen. Alle zorgverzekeraars gebruiken hetzelfde format. De zorgverzekeringskaarten staan op de websites van de zorgverzekeraars en op www.zorgverzekeringskaart.nl

Vergoedingen

  • Basisverzekering Haarwerken/ pruiken
    De vergoeding van de basisverzekering voor haarwerken en haarstukken wordt in 2022 met € 5,50 verhoogd tot een bedrag van maximaal € 457,50.
    Als de grens van het eigen risico nog niet is bereikt, moet je dat eerst opgebruiken alvorens je de vergoeding vanuit de basisverzekering voor een haarwerk krijgt. Voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht. Je kunt hiervoor dus niet geweigerd worden.
  • Aanvullende verzekering Haarwerken/ pruiken
    Is het haarwerk duurder dan € 457,50 dan betaalt verzekerde de rest zelf; dit is de eigen bijdrage (niet te verwarren met het eigen risico). Je kan je voor deze kosten bijverzekeren. Dat is de aanvullende verzekering. Deze vergoedt de kosten boven de basisvergoeding geheel of (meestal) ten dele. Dit verschilt per verzekering. Voor de aanvullende verzekering kan je, in tegenstelling tot de basisverzekering, wel geweigerd worden.  Kijk voor een uitgebreid overzicht op: www.zorgkiezer.nl/vergoedingen/pruiken of www.zorgwijzer.nl/vergoeding/pruiken
    Let op: de zorgverzekeringsites vergelijken niet altijd alle polissen of alle details en voorwaarden van de vergoeding. Kijk altijd bij de zorgverzekeraar(s) zelf.

Meer informatie zie bijlagen

Bijlage 1

Bijlage 2


Direct lotgenootcontact

lotgenootcontact-wat-we-doen-pagina

Overige vragen:
073 - 2200 436

 

Alopecia Vereniging

Postadres:
Hambakenwetering 15
5231 DD 's-Hertogenbosch

E      ofni.[antispam].@alopecia-vereniging.nl
W    www.alopecia-vereniging.nl

Nieuwsbrief Alopecia